امواج گرمای شدید، خشکسالی و تنش آبی تعدادی از چالشهایی هستند که بر اساس تأثیرات ناشی از رویدادهای شدید آب و هوایی بر فقیرترین جمعیت هند، هند را شدیدتر از بسیاری از کشورها تحت تأثیر قرار میدهند. به عنوان مثال، امسال، هند با 200 روز موج گرما مواجه شد، در مقایسه با 36 روز در سال 2021 - افزایش قابل توجهی. به طور طبیعی میتوان به این فکر کرد که چگونه جامعهای – که انتظار میرود در سال ۲۰۲۳ به پرجمعیتترین کشور جهان تبدیل شود – میتواند در پی دمای بالای خطرناکی که بیش از نیمی از سال رخ میدهد، ادامه یابد.
جای تعجب نیست، کسانی که توانایی پرداخت آن را دارند، به طور فزاینده ای به تهویه مطبوع برای تحمل گرمای بی امان متکی هستند. این وابستگی منجر به یک حلقه بازخورد منفی میشود که در آن استفاده بیشتر AC باعث افزایش انتشار گازهای گلخانهای مرتبط با آب و هوا و اثر جزیره گرمایی شهری میشود و حتی استفاده بیشتر از AC را تشویق میکند و غیره. دسترسی به تهویه مطبوع همچنین شکاف اجتماعی-اقتصادی گسترده را افزایش می دهد و باعث رنج نامتناسبی در میان طبقه پایین می شود.
شرایط آب و هوایی افراطی که انعطاف پذیری جمعیت هایی را که در مناطق شهری به طور فزاینده ای زندگی می کنند که با زیرساخت های وابسته به نفت ساخته شده اند را آزمایش می کند. اما، از جنبه مثبت، هند همچنین راه حل های مدلی را برای یک محیط ساخته شده سازگار با آب و هوا با پتانسیل برای کاربرد گسترده ارائه می دهد. این رویکردها در ثروت قرنها معماری هندواسلامی این شهرستان مشهود است - بناهایی که در زمره مهمترین آثار تاریخی جهان قرار میگیرند و در پرتو فاجعه آب و هوایی امروزی نیاز به تحلیلهای جدید دارند.
در طول سفر اخیر به شمال هند، از این که چگونه این استراتژی ها تفاوت محسوسی در راحتی و زندگی ایجاد می کنند، شگفت زده شدم. بسیاری از قلعهها، کاخها و مقبرهها در دهلی و مناطق اطراف آن با مقادیر سخاوتمندانه سنگ ساخته شدهاند و در نتیجه از جرم حرارتی بهره میبرند. دما در این منطقه سالانه بین 46 تا 103 درجه فارنهایت با میانگین تغییر روزانه تقریباً 20 درجه متغیر است. جرم حرارتی، خاصیت ذخیره گرما که به طور موثر نوسانات دما را صاف می کند، در آب و هواهایی با نوسانات روزانه زیاد سودمند است. با این حال، استراتژی همچنان می تواند در این محدوده موثر باشد.
ماسهسنگ قرمز، مرمر مکرانا و آجر قرمز از رایجترین مصالحی بودند که امپراتوریهای مغول برای ساختن بناهای برجستهای مانند تاج محل و قلعه آگرا استفاده کردند. بدیهی است که امروزه جایگزینهای جرم حرارتی زیادی وجود دارد که رایجترین آنها بتن است، اگرچه چنین موادی تقریباً همیشه دارای انرژی تجسمی بالایی هستند. می توان مواد بیش از حد را با «تنظیم» عناصر جرم حرارتی متناسب با آب و هوا محدود کرد: برای مثال، دیوارهای بیش از حد ضخیم، به زمان زیادی برای جذب و انتشار گرما نیاز دارند. بنابراین، خیاطی مبتنی بر عملکرد کیسه حرارتی، فرصتی برای همسو کردن فرم و عملکرد محیطی است.
یکی از متمایزترین ویژگیهای میراث معماری هند، جالی است، صفحهای سوراخدار ساخته شده از سنگ تراشیده. این دستگاه ها با الگوهای زینتی پیچیده مشخص می شوند که برای ساخت آنها به کار قابل توجهی نیاز است. تخلخل جالی امکان عبور نور و هوای فیلتر شده را فراهم می کند در حالی که مادی بودن آن مقدار کمی جرم حرارتی به آن می دهد. کارکرد تاریخی جالی این بود که یک درگاه دید برای ساکنان فراهم کند که می توانستند از بیرون پنهان بمانند. این صفحه نمایش ها با افزایش گردش هوای خنک در داخل ساختمان یک مزیت اضافی را ارائه می دهند. قابل توجه است که جالی ها نه تنها اجازه جریان هوا را می دهند بلکه آن را افزایش و خنک می کنند. عمق نقش مهمی ایفا می کند، زیرا ضخامت صفحه اغلب معادل طول یک سوراخ است و بخش معمولاً از نظر مشخصات متفاوت است. هنگامی که هوا از طریق صفحه وارد می شود، محفظه های کوچک باعث افزایش سرعت و کاهش فشار آن می شود که به نوبه خود دمای محیط را خنک می کند - پدیده ای که به عنوان اثر Venturi شناخته می شود.
مطالعه ای در مجله تحقیقاتی بین المللی مهندسی و فناوری، جریان هوا را از طریق دو نوع جالی در هاوا محل، ساخت قرن 18 در جیپور بررسی کرد. در یک روز 93 درجه، محققان کاهش دما را بین 5 تا 6 درجه در پشت صفحه نمایش ثبت کردند. جلیس همچنین اجازه نفوذ 58 تا 65 درصد باد در فضای باز را داد و ضریب نور روز را در داخل خانه 0.98 و 1.48 (بسته به نوع صفحه نمایش) به دست آورد. جالی ها در طراحی و عملکرد خود، مزایایی را ارائه می دهند که در شیشه وجود ندارد، مانند خنک کننده غیرفعال و کاهش تابش خیره کننده، و بنابراین از نگاه دوم در پوشش های ساختمان امروزی استقبال می کنند.
پوشش درختی کافی و منظره سرسبز نیز باعث کاهش شدید آب و هوا می شود. درختان و باغ ها به دلیل مزایای زیبایی شناختی مورد قدردانی قرار می گیرند، اما عملکردهای زیست محیطی آنها اغلب کم ارزش باقی می مانند. پوشش گیاهی طبیعی از طریق سایه و تبخیر و تعرق دمای هوا و سطح را کاهش می دهد. طبق گفته EPA، سایه می تواند مواد را بین 20 تا 45 درجه کمتر از دمای سطوح در معرض سرد کند و تبخیر و تعرق می تواند دمای اوج را 2 تا 9 درجه کاهش دهد.
معماران بناهایی مانند مقبره عیسی خان دهلی یا قلعه کهربایی جیپور این عملکرد معتدل منظره سبز را درک کردند، که اغلب با ویژگی های آب خنک بیشتر تقویت می شود. به عنوان مثال، مقبره همایون در دهلی اولین مقبره باغی شبه قاره هند محسوب می شود. این سازه که در سال 1570 ساخته شده است، در چهار ربع چشم انداز چهارباغی قرار دارد که نشان دهنده توصیف بهشت در قرآن است. طرح اولیه کاشت احتمالاً شامل چریش، انبه، و سایر درختان میوه، یک باغ گل هیبیسکوس، یک باغ انار و سایر پوشش های گیاهی بود که سایه و غذا را فراهم می کرد. سیستمی از فواره های خنک کننده و کانال های آب این تصویر از بهشت را تکمیل کردند.
گرفتن آموزه های معماری از این آثار قرن ها قدیمی نیاز به تفسیر دارد، زیرا این ها برخی از نادرترین و گران ترین سازه های این منطقه یا هر منطقه باقی مانده اند. هدف مشخص کردن سنگ مرمر مکرانا یا تقلید از نمای هوا محل نیست، بلکه تشخیص اینکه چگونه استراتژیهای ساده و غیرفعال میتوانند تفاوت قابلاندازهگیری در مواجهه با گرم شدن آب و هوا - در دهلی و فراتر از آن - ایجاد کنند. اگر به روش معاصر اتخاذ شود، چنین رویکردهایی حتی ممکن است مارپیچ منفی وابستگی AC را خنثی کند.
اگرچه بسیاری از نظر مفهومی با این منطق موافق هستند، اما بسیار معنادار است که تفاوت را از نزدیک تجربه کنیم. برای من، بازدید از مقبره همایون قانعکنندهترین استدلال را ارائه کرد. گذار از خیابان های سرکوبگر و در معرض دید دهلی به باغ سایه دار و بهشتی نشان دهنده یک تغییر ناگهانی و خوشایند بود. وقتی وارد ساختمان اصلی شدم، پوشیده از سنگ خنک و نسیمی ثابت که از جلی می گذرد، از اینکه در روز 96 درجه، بدون نیاز به تهویه مطبوع، شگفت زده شدم. من آب و هوای بهینه داخل خانه را کشف کرده بودم.
برای آموزش طراحی داخلی، دکوراسیون و معماری با هدف ورود به بازار کار و دریافت مدرک بین المللی معتبر می توانید از هر کجای ایران و جهان میتوانید در کلاس های آنلاین بدون محدودیت زمان و مکان، از سطح مبتدی تا حرفه ای در آکادمی بین المللی کیوسکدیا زیر نظر بهترین اساتید داخلی و خارجی آموزش ببینید.
کیوسکدیا تنها برگزارکننده رسمی دوره های تیف استرالیا در ایران با هدف ورود به بازار کار ایران و خارج ایران و ارائه سرتیفیکیت بین المللی از تیف استرالیا می باشد. در رشته های: معماری، طراحی داخلی، دکوراسیون، بازسازی، نورپردازی، طراحی نما، طراحی فضای سبز، آموزش نرم افزارهای معماری و طراحی، شرکت در مسابقات بین المللی، بستن قرارداد و گرفتن پروژه در ایران و خارج از ایران (بین الملل)
برای آموزش و دریافت مدرک بین المللی روی لینک زیر کلیک کنید:
شماره تماس برای ثبت نام دوره و اطلاعات بیشتر:
Architect Magazine برگرفته شده از وبسایت